Specijalno izdanje Međunarodne letnje škole latinoameričkih studija

Jul 2018. u Beogradu i Novom Sadu

Specijalno izdanje projekta Međunarodna letnja škola latinoameričkih studija je održano u Beogradu i NovomSadu, u periodu 10-12. jul 2018. godineOvogodišnje izdanje Letnje škole je bilo posvećeno interkulturalnoj filozofijikao prvobitnoj temiFilozofska nit je spona koja povezuje sve događaje u okviru Školeutemeljujući prošlogodišnje teme koje su se bazirale na potrazi za utopijomperiodu globalizacije i latinoameričkom identitetu.

Predavači u okviru izdanja iz 2018. godine su bilipočasni gost Raul Fornet Betankurkubanski filozof, profesor filozofije na Univerzitetu u Bremenu; Dejan Mihailović, profesor na Tehnološkom fakultetu Monterej u Meksiko SitijuIva Čukićko-osnivačica Ministarstva prostoraNemanja Džuverovićdocent na Studijama mira na Fakultetu političkih nauka u BeograduTakođe nam je bila čast i da ugostimo profesora Aleksisa Toribija Dantasa sa Državnog univerziteta u Riju de Žaneirukoji je doprineo Letnjoj školi svojim intervencijama na temu nasilja u Brazilu.

Predavanja i okruglistolovi u okviru Letnje škole:

• Latinoamerička misao u periodu post-globalizacije (okrugli sto): Raul Fornet Betankur i Dejan Mihailović
  • Istorija i zadaci filozofije u Latinskoj Americi (predavanje): Raul Fornet Betankur
  • Epoha nasiljalatinoamerička perspektiva (okrugli sto): Nemanja DžuverovićIva Čukić, Dejan Mihailović
  • Interkulturalna filozofijafilozofija za bolji suživot (predavanje): Raul Fornet Betankur

Institucionalna podrška svaki put sve više rasteInstitucije koje nas podržavaju već dve godine su: Institut za evropske studijeInstitut Servantes, YULATAM, Fondacija Andrzej DembiczFilološki fakultet u BeograduFilozofski fakultet u Novom SaduAlteraktiva, a njima su se pridružile i sledeće institucijeBrazilska ambasadaMediterran Publishing, Peruvian Super FoodsFakultet političkih znanosti u ZagrebuInstitut za interdisciplinarno i interkulturno istraživanje (InstitutzurinterdisziplinärenundinterkulturellenErforschung) i JungleTribeInstitucionalna podrška je jedan od pokazatelja značaja projekta i njegove veličine u regionu.

Drugi bitan faktor koji naglašava trud i značaj razvoja latinoameričkih studija u Srbiji je i prisustvo našeg počasnog gosta u medijimaObjavljena su tri intervjua (PolitikaDanas i Večernje novosti), kao i dve televizijske emisije (Oko magazin i Kulturni dnevnik) s njegovim učešćem.

Drugo izdanje Letnje škole je završeno uspešnoVeć dve godine se održava jedan projekat vredan pažnje sa izvanrednim predavačima i aktuelnim i bitnim temamane samo za Latinsku Amerikuveć i za nas sa Balkana, u cilju građenja mostova između latinoameričkog regiona i našeg regionakao i u cilju potrage za rešenjima na aktuelne probleme, i potrebom za razvijanjem kritičke misli i odgovornog delanja u vremenu etičkeekonomske i društvene krize u kojoj se svet nalazi.